Wat doet hypnotherapie?


Hypnotherapie is een therapievorm die kan worden toegepast bij klachten, problemen en belemmeringen met een sociaal, psychisch en/of psychosomatisch karakter. Ook kan de behandelvorm worden benut bij het verhogen van het eigen vermogen en kwaliteiten. Hypnotherapie wordt ook door de reguliere zorg steeds meer omarmd en ingezet. Hypnotherapie is gebaseerd op de gedachte dat veel van onze klachten en problemen voortkomen uit ons onderbewustzijn. Vaak gaat het om aangeleerd gedrag, met alles wat daar aan ‘automatische’ reacties bij komt kijken. Juist omdat we in een staat van hypnose in direct contact staan met dat onderbewustzijn, is hypnotherapie vaak zo effectief.


Verder goed om te weten: er zijn twee vormen van hypnose, namelijk directe en indirecte hypnose.

Hoe kan hypnotherapie helpen? 

Door te focussen op gedragingen en overtuigingen die liggen opgeslagen in het onderbewustzijn, kan de hypnotherapeut blokkades die gedragsverandering in de weg staan wegnemen. Op die manier kunnen allerlei klachten (van sociale, psychische of psychosomatische aard) effectief bij de bron worden aangepakt. Van spannings- en angstklachten tot verslavingen, van slaapproblemen tot stemmingsstoornissen. 

Een vraag die ik in dit verband regelmatig krijg, is of hypnotherapie bij iederéén werkt. Het antwoord: in principe wel. Iedereen met een normale intelligentie kan gehypnotiseerd worden. Wel goed om te benadrukken: elke vorm van hypnose is in principe zelfhypnose, en de hypnotherapeut begeleidt dit proces alleen. Anders gezegd: als je niet gehypnotiseerd wíl worden, kan ik (of een andere hypnotherapeut) je niet in een staat van hypnose brengen. Dit betekent óók, dat je onder hypnose geen dingen tegen je eigen wil kunt doen. Ook onder hypnose ben je gewoon in staat om te beslissen over je eigen wil. 

Ik haalde in maart 2018 mijn diploma als geregistreerd Hypnotherapeut bij het OMNI Hynosis Training Center Nederland en volgde aansluitend de Masters Hypnokids en Hypnowave (EMDR).  Mijn achtergrond helpt me ook: ik volgde een sociaalpedagogische studie, studeerde Arbeids- en Organisatiepsychologie én ik ben afgestudeerd televisiejournalist. Vanuit die brede achtergrond combineer ik inzichten over (psychologische) veranderprocessen met knowhow op het gebied van gedrag, sociale en communicatieve vaardigheden. Daarnaast heb ik ruim 22 jaar ervaring als coach en trainer. Ik ben aangesloten bij de National Guild of Hypnotics en de NIBIG.